MTB Routes

Mountainbike routes in Noordwijk-Noordwijkerhout

Hieronder staan een aantal van de routes die door de MTB-vereniging de NoordBikers zijn aangelegd. De routes zijn allemaal singletracks met een vast begin- en eindpunt. Er is dus maar één rijrichting!

De onderstaande beschrijvingen zijn ontleend aan de website van de Noordbikers. www.noordbikers.nl
Lengte totale parcours 7,6 km, 168 hoogtemeters.

Meer informatie over een mountainbike huren vind je hier. 

Tips voor beginnende MTB-ers

Heb je een MTB gehuurd bij Lemonbike en heb je nog niet veel ervaring dan volgen hieronder wat tips om leuker en beter de fietsen en de slijtage aan de fietsen te reduceren.

  • Zet tijdens het schakelen minder tot geen druk op de pedalen anders heeft de derailleur moeite om van tandwiel te wisselen en trapt deze door
  • Anticipeer daarom met schakelen op de steilere stukken omhoog dat je al schakelt voordat je omhoog gaat anders loop je de kans om stil te vallen omdat het schakelen niet lukt met veel druk op de pedalen
  • Let op met 3 tandwielen voor en 7 achter dat je de ketting nooit helemaal linksvoor en rechtsachter hebt, of andersom. Dit veroorzaakt slijtage en schade aan ketting en tandwielen

Fijn als je hiermee rekening houdt, dat voorkomt onnodige uitval en reparatie.

Routebeschrijving naar het startpunt van het parcours deel 1

Er zijn meerdere routes van Lemonbike Noordwijk naar het mountainbike pad. Klik op Google maps voor de routes.
In te voeren coördinaten op Google Maps: 52°15’42.1″N 4°27’11.9″E

Startpunt die niet op Google maps wordt aangegeven:
Aan het einde van de Bosweg het duinpad op. Volg het duinpad, eerste kruising RECHTS, tweede kruising LINKS. Aan je linkerhand begint het mountainbike parcours.

Routebeschrijving naar het startpunt van het parcours deel 2

Navigatie-adres met de auto/fiets:
Parkeerplaats Duindamseslag, Randweg 25, Noordwijk

Rij het bos in. Na 100 meter rechts start het parcours.

Route 1

Direct vanaf het startpunt vertrek je in een paar mooie bochten die overgaan in een snelle klim. De volgende bochten gaan over in een stuk vals plat waarbij de hartslag al behoorlijk begint op te lopen. Een natuurlijke trappenafdaling wordt gevolgd door een snelle slinger die overgaat in wederom een helling. De klim is slechts aanloop voor een steil eindstuk waar je flink op stuk kan gaan en de bovenbenen al flink protesteren. Een beetje rust krijg je in het vervolgtraject mits je snelheid kunt houden. Een lange bocht in een kom leidt opnieuw naar een natuurlijke trap die wat langer is en direct overgaat in een aantal snelle slingers. Hierbij ben je het ruiterpad gepasseerd. Een lange afdaling is aanloop voor de laatste steile klim die je het beste kunt nemen door geen snelheid in de bocht te verliezen. Met je tong op het stuur uitrollen naar het einde. 

Op het asfalt rechtsaf op weg naar deel 2. Volg het duinpad, bij de kruising rechtsaf de Duindamseslag op, na 400 meter begint parcours 2 aan je linkerhand. 

Route 2

Vanaf het asfalt/fietspad rij je op volle vaart links het parcours op. Een lichte slinger zal je niet veel afremmen en als je de bochten goed neemt kun je dit volhouden tot net na het passeren van het ruiterpad. Kort bochtenwerk volgt, zorg dat je snelheid meeneemt in het korte klimmetje. Na het passeren van de balken even goed aanzetten en op volle vaart het volgende deel in. Na de lange bocht naar links even aanzetten tot je de boom gepasseerd bent en opnieuw vaart maken. Slingerend tot aan de asfalt overgang waarbij je elke bocht net even anders neemt. Op het rechte stuk vaart maken voor de jump (of er langs rijden) en wederom een paar mooie bochten die je op snelheid kunt nemen. Een scherpe bocht naar links zal je snelheid eruit halen, net voordat je een steile klim krijgt die bovendien mul kan zijn. Inmiddels buiten adem gaat het pad verder de helling op. Pas als je tussen de bomen door bent kun je heel even bij komen. Even voorbij het bankje met de bocht naar links direct weer omhoog. Een lekkere kuitenbijter, maar eenmaal boven is het volgende deel relatief vlak. De volgende slingers zul je goed moeten insturen om er ook goed uit te komen. Neem je snelheid in de afdaling met drop-offs mee in de volgende bocht om vaart te houden voor de klim. De afdaling over de balkjes is hobbelig tot aan de bocht aan het einde. Je benen zeggen anders maar zet aan met alles wat je nog hebt om de helling op te rijden. Hou dit vol want er volgt direct na nog een stukje helling. De allerlaatste afdaling is snel met wortels en hobbels dus let hier op. Even rusten kan in de aangegeven ruimte of sla linksaf richting deel 3 of rechtsaf naar deel 1 en 4. Ook vind je hier een Q-code om een kleine donatie te doen aan de vereniging van vrijwilligers voor het onderhoud.

Verder naar het derde deel van de route: ga linksaf en volg het fietspad ongeveer 700m tot de kruising bij StayOkay. Steek over naar de Langevelderlaan. Na circa 1 km bij de bocht steek je schuin de weg over waar direct de gemarkeerde trail start.

mtb route 2

Route 3 – Route Boekhorsterweg

Je daalt en klimt een aantal keer achter elkaar waarbij je vlak langs de bomen scheert. Al snel kom je bij de rockgarden. Deze kun je niet ontwijken maar is dan ook voor iedereen goed te doen. Direct rechts weer steil omhoog waar je even flink moet aanzetten. Het blijft even vlak maar wel met een paar scherpe bochten. Je maakt een bocht van 180 graden en volgt de route. Hier heb je ook de keuze om de rockgarden te nemen. Let op is moeilijkheidsgraad rood en zwart over de pallets. Volg je de route dan krijg je mooie slingers met lekkere flow. Aan het einde afdalen en scherp naar rechts. Nu even stukje vaart maken en op tijd vaart minderen voor een paar listige bochten. De helling op waar je halverwege de mogelijkheid hebt om links de rockgarden te nemen. Moeilijkheidsgraad groen. Aan het einde nog eenmaal flink aanzetten en tussen de balken het fietspadoversteken. Het gehele volgende deel kenmerkt zich door heel veel bochtenwerk en tempowisselingen. De flow is goed al zul je vaak opnieuw moeten aanzetten om snelheid te maken. Aan het einde kun je kiezen voor de chinken-run links of de natuurlijke boomwortelafdaling rechtdoor. Het asfalt over het laatste stuk in. Bij het verlaten van de route rechtsaf terug richting StayOkay.

mtb route 3

Route 4 – Aubergine / Randweg

Aan de overkant van parkeerterrein Duindamse Slag bij de oude radiomast neem je het rechter pad het parcours op. Na de eerste slingers op de helling volgt een steile klim waarbij je snelheid uit de bocht ervoor moet meenemen om goed boven te komen. Lichtelijk stijgend en dalend kom je hierna in een wat vlakker deel van het parcours. Hier is een jump ingebouwd waar je ook langs kunt. Het volgende deel wordt langzaam weer wat stijler met meer slingers die goed te rijden zijn. Aan het einde met de bocht naar links en terug omhoog, dan begint het echt. Meteen een mooie lange klim waar tevens je hartslag naar het plafond gaat. Dan heel even rust in de benen maar niet voor lang. Eerst een kleine klim gevolgd door een steile klim die nog even doorgaat. Vervolgens weer een stukje met lichte afdalingen waar je de helling kruist en goed sturen een must is. Hou je ogen op het pad en niet op het fraaie achterland dat hier goed zichtbaar is. Neem je snelheid mee in de volgende en laatste klim. De afsluitende afdaling is een snelle over een smal pad dus denk goed aan je lijn. Je kunt nu linksaf voor nog een ronde of rechtsaf richting deel 1.

mtb route 4

Route 5 – Extra lus naar De Zilk

Deze route gaat om het Oostduinse meer en grotendeels verharde en vlakke weg. Aan het einde van route 4 ga je niet terug maar linksaf, links bij de rotonde, langs de sportvelden, einde links richting Lisse, onder de N206 door, linksaf. Aan het einde bij de kruising links, onder de weg door, rechtsafvind je nog een klein parcours om vervolgens terug te rijden aan de andere kant van de N206, na ca. 600mm direct na een klein kanaal rechtsaf en rond het meer fietsend terug naar StayOkay.

Aan het ‘Comomeer’ vind je twee hele leuke stops om even op adem te komen:
– Mama
– Como & Co